BestBase AnonimMc Billytalent Copycon Flymore Korn Quimby

Címkék

anonimmc (1) bestbase (5) billytalent (8) blog (1) flymore (2) konyv (3) korn (1) quimby (16) starbase (1) suli (3) Címkefelhő

Összetörve

2011.09.04. 20:05 | Starbert | Szólj hozzá!

Címkék: konyv bestbase

Dean R. Koontz - (1973) Összetörve




A Thunderbird Philadelphiából indult. Az úti cél: a nyugati part. Alex és a tizenegy éves Colin gondtalan autózásra számított új otthonukig, San Franciscóig, ahol már vár rájuk Courtney, Alex menyasszonya, Colin nővére. Ám egyszercsak feltűnik mögöttük egy kisbusz. S ők akármit tesznek, bárhová rejtőznek, az makacsul követi őket. Hogy miért, az csakhamar kiderül: valaki az életükre tör. Sejtelmük sincs miért, kinek állhatnak az útjában, miért válik rémálommá a kellemesnek ígérkező utazás...

 

- Koontz 1973-ban írta ezt a nagyszerű könyvet, hazánkban csak 2007-ben adták ki. Fel is van tüntetve a borítón, hogy az olvasó az író egyik első alkotását tartja a kezében. Megnéztem a listát, rengeteg könyvet adott már ez előtt is ki. Szóval én úgy fogalmaznék, hogy Magyarországon visszamenőleg ez az első olyan, amit legrégebben írt és kiadták. Jól tették, bár kicsit késtek vele!
Dean-ről azt érdemes tudni, hogy méltó vetéjtársa Stephen King-nek. Neki is vannak sci-fisebb könyvei, de ezek egyáltalán nem a "beteges" kategóriába sorolhatóak, illetve Ő mindig úgy írja le a hihetetlen/természetfeletti történeteket, hogy az hitelesnek tűnjön, mintha akár meg is történhetne. Ilyenkor általában kísérletekről beszél. Imádja a kutyákat, és ez abból is látszik, hogy rengetegszer meg is jelennek, sőt, sokszor főszereplőként. (Mellékesen igazából is van kutyája.) Meg merném kockáztatni, hogy minden egyes fajtát ismer, de nem csak az ebeknél van ennyire otthon. Egytől-egyig mindegyik irományába belekerülnek filmcímek. Vagy úgy, hogy az egyik karakter "xy" (Pl.: E.T.) pólót visel, vagy úgy, hogy ez a személy úgy viselkedik, mint (Pl.:) James Bond... Kismilliószor ír róluk, de sok az ismeretlen, amit mi magyarok nem is láthattunk. Különböző autótípusok is random felbukkannak a sorok közt. Ez a sok háttér információ annyira hitelessé tesz sok-sok történetet, hogy az valami elképesztő. Aki sok könyvét olvasta már, az egyből rájön, hogy ez a személy melyik színészről kaphatta a nevét, mert igen, erre is figyel, hogy könnyebben azonosuljunk vele. Volt már olyan, hogy egy párbeszédből derült ki az, hogy a főszereplő vezetéknevét erről az ismert emberről kapta. Nagyon sokat segít az elképzelésben, hogy ennyire szájbarágósan és hitelesen adja az információkat. Volt olyan is, mikor még a zenegépből való számcímet is kiemelte, és a monológok alatt ez ment a fülemben. Többször is visszatért arra, hogy most ez a sor volt hallható... Persze ilyenkor jó, ha valaki ismeri a dalt, de ha nem, ott az internet. Az autók, állatok, személyek, filmek részletes leírásai nagyot emelnek a már eleve nagyszerű könyvein!
De akkor térjünk ki az Összetörvére: Ahogy a leírásából is kikövetkeztethető ez egy autósüldözős könyv, de nem akármilyen. Épp az benne az izgalmas, hogy az üldöző nem vonja fel magára a figyelmet, nem tör rá az üldözöttekre (rögtön), és ettől válik izgalmassá. Kevés helyszín lelhető fel, de ez nem is baj, az embernek nincs hiányérzete. Hozzáteszem, könnyebben el tudjuk képzelni azt, hogy egy autóban ülünk, mintha egy tágasabb épületben lennénk. Ott mindig van valami homályosság. Ezesetben csak a kormányt, a visszapillantótükröt, és az anyósülést kell, hogy magunk elé vessük. Na meg azt a járgányt, ami minket követ. De mit akarhat? Miért pont őket? Megtudhatjátok, ha elolvassátok ezt a nem túl vastag könyvet, ami sok izgalmat rejt. Annyit elárulok - nem spoiler -, hogy nem azért tör valaki(k) életére, mert épp rosszkor voltak rossz helyen, vagy mert valakit követni kell. Oka van a dolognak! Aki szereteti az izgalmakat, annak ezt csak ajánlani tudom!

A bejegyzés trackback címe:

https://bestbase.blog.hu/api/trackback/id/tr393202609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása