BestBase AnonimMc Billytalent Copycon Flymore Korn Quimby

Címkék

anonimmc (1) bestbase (5) billytalent (8) blog (1) flymore (2) konyv (3) korn (1) quimby (16) starbase (1) suli (3) Címkefelhő

(1995) Jerrycan Dance

2011.08.23. 10:27 | Starbert | Szólj hozzá!

Címkék: quimby

Quimby - (1995) Jerrycan Dance

Két évvel az első alkotás megjelenése után elkészült a "Jerrycan Dance" nevezetű album, ami szintén - akár csak az előző - csak angol dalokat tartalmaz. Ez már CD-n is megjelent, és nagyon lehet érezni rajta, hogy tagcsere történt. (Aki ismeri a Quimby újabb számait, annak feltűnik, hogy az albumon levő számokra jellemző az a stílusjegy, ami a mai napig igaz a zenéikre: sanzonos, erős hangulatú, epikus hangvétel.) Tulajdonképpen ez a lemez (is) tükrözi a banda műfaját. Mivel hatan vannak, így ez a sok-sok hangszer nagyon jó hangzást biztosít, sőt mi több, szenzációs hangulata van a daloknak. Ezért is mindenki számára szerethető.
Kiss Tibi a metaforákon kívül a szóvicceket is nagyon szereti, és ez az albumcímek elnevezéséből is kiderül. Jerrycan dance. Az első szó (ami egyébként kettő) egybeíródott, így egy teljes más jelentést kapott. Ha külön vesszük őket: Jerry can dance, akkor az azt jelentené, hogy Jerry tud táncolni. (Egyébként az albumon szereplő első szám refrénjében így külön szerepel a szó!) Viszont, ha egybeírjuk, akkor ezt jelenti: (Benzines)Kanna-tánc. A megjelenés után a dobost - Medve Ákost - Gerdesits Ferenc váltja fel.
Egy pár szót a lemez stílusáról: sanzonos, expresszív hangulatú keringők, esztrád valcerek, reaggek, gospel hatású bluesos értekezések váltják egymást. Ha egy szóval kéne kifejezni magát a stílust, akkor én azt mondanám rá, hogy: kocsmapop, akár az előző lemez. Lehet érezni rajta Kurt Weill, Tom Waits, Nick Cave, sőt a Rolling Stones hatásait is. A Quimby létrehozott a pop stíluson belül valami egészen újat, amit a mai napig ki-kiegészítenek más és más stílusjegyekkel, nem ragadnak le sehol. Még 2011-ben is azt mondom, hogy: És még mindig tudnak mélyebbre és mélyebbre ásni, holott én már sokszor úgy voltam vele, hogy minden húst lehúztak a bőrről, innen már nincs hová fejlődni. DE VAN!

[Lejjebb a "tovább" gombbal tudjátok tovább olvasni a bejegyzést!]


01
The Ballad Of Jerry
02
Straight To Your Heaven
03
As Perfect Strangers
04
Party In My Bones
05
Touch Of Fall
06
If You Pay, I Sing
07
Fever
08
At The Table Of Gloom
09
Make It Double
10
Just A Dream
11
Eugene's Cool Blues
12
Finale

Kiadó: PolyGram / 3T (1997)
Felvétel: Főnix Stúdió, Budapest
Hangmérnök: Jánossy Béla

Balanyi Szilárd - zongora, orgona, vokál
Kiss Tibor - gitár, ének
Medve Ákos - dob
Mikuli Ferenc - basszusgitár
Molnár Tamás - szaxofon
Varga Livius - percussion, vokál

Vendégmuzsikusok:
Christina Crowder - harmónika
Fekete Jenő - slide gitár
Lugosi Bálint - pozan
Németh Róbert - vokál
Szűcs Krisztián - vokál

 

 

 

Rögtön az első szám, a "The Ballad of Jerry" viszi az egész albumot (amihez még klip is készült), ez rajta a legjobb szám. Az eleje kísértetiesen hasonlít a "Für Elis"-re.
Maga a lemez annyira egységes, hogy szinte lehetetlen kiemelni közülük kiemelkedő felvételeket, én is csak ezt az első számot tudom följebb helyezni a többinél.

Klippek:


A bejegyzés trackback címe:

https://bestbase.blog.hu/api/trackback/id/tr523173040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása